logo
آیا رنگها بر احساسات و شخصیت ما تأثیر می گذارند؟

فهرست مطالب

آیا رنگها بر احساسات و شخصیت ما تأثیر می گذارند؟

آیا رنگها بر احساسات و شخصیت ما تأثیر می گذارند؟

  روانشناسی رنگ  Color Psychology یکی ازشاخه های بسیار بحث انگیز در رشته روان شناسی می باشد که محققان زیادی در حال انجام تحقیقات بر تاثیرات رنگ ها بر احساسات انسان هستند که به مطالعه رنگها و تاثیرات آنها بر خلق خو و رفتار انسان هاه می پردازند.

آیا در یک اتاق زرد احساس اضطراب می کنید؟ آیا رنگ آبی باعث آرامش شمامی شود؟ مدت های زیادی است که هنرمندان و طراحان داخلی معتقدند که رنگ می تواند به طور چشمگیری بر خلق و خو ، احساسات و عواطف انسان تأثیر بگذارد.

رنگ یک ابزار ارتباطی بسیار قدرتمند است و می تواند برای نشان دادن عمل ، تأثیر بر خلق و خو و حتی تأثیر در واکنش های فیزیولوژیکی مورد استفاده قرار بگیرد.
برخی از رنگها با افزایش فشار خون ، افزایش متابولیسم و خستگی چشم مرتبط هستند. بنابراین سوالی که مطرح می شود این است که رنگ ها از چه طریقی بر روحیه و رفتار اثر دارد؟

روانشناسی رنگ چیست؟

در سال 1666 ، سر آیزاک نیوتون ، دانشمند انگلیسی کشف کرد که وقتی نور خالص سفید از منشور عبور می کند ، به تمامی انواع رنگهای قابل مشاهده تفکیک می شود. نیوتن همچنین دریافت كه هر رنگ از یك طول موج منفرد ساخته شده است و دیگر نمی توان آن را به رنگهای دیگری تفكیك نمود.

آزمایشات بیشتر نشان داد که نور می تواند برای تشکیل رنگ های دیگر نیز ترکیب شود. به عنوان مثال ، نور قرمز مخلوطی با نور زرد رنگ نارنجی ایجاد می کند. بعضی از رنگ ها مانند سبز و سرخابی وقتی مخلوط می شوند یکدیگر را لغو می کنند و منجر به تولید نور سفید می شوند.

اگر تا به حال نقاشی کرده باشید، پس احتمالاً متوجه شده اید که چگونه می توان رنگ های خاصی را مخلوط نمود و رنگ های دیگری بدست آورد .

متاسفانه تاکنون آزمایشات نظری یا تجربی اندکی در مورد تأثیر رنگ بر عملکرد روانشناختی انسان ها انجام شده است.

علی رغم عدم تحقیقات عمومی در این زمینه ، مفهوم روانشناسی رنگ جز موضوعاتی داغ در بازاریابی ، هنر ، طراحی و سایر حوزه ها تبدیل شده است.

آیا رنگها بر احساسات و شخصیت ما تأثیر می گذارند؟

 

ارتباط تاثیر رنگها با فرهنگ

مشخص شده است که احساسات انسان ها درباره رنگ اغلب حسی و شخصی می باشد و ریشه در تجربه یا فرهنگ شما دارد.
به عنوان مثال ، اگرچه رنگ سفید در بسیاری از کشورهای غربی برای نشان دادن پاکی و برائت از آلودگی استفاده می شود ، اما در بسیاری از کشورهای شرقی به عنوان نمادی از عزاداری محسوب می گردد.

 

روانشناسی رنگ به عنوان روش درمان

چندین فرهنگ باستانی ، از جمله مصری ها و چینی ها ، از کروموتراپی یا استفاده از رنگ ها برای بهبودی بسیاری از امراض استفاده می کردند . از کروموتراپی گاهی به عنوان نور درمانی یا رنگ شناسی نیز یاد می شود. امروزه از رنگ درمانی به عنوان یک درمان جامع یا جایگزین استفاده می گردد.

روشهای رنگ درمانی به شرح زیر هستند :

– از رنگ قرمز برای تحریک بدن و ذهن و افزایش گردش خون استفاده می شود.
– تصور می شود که رنگ زرد باعث تحریک اعصاب و تصفیه بدن می شود.
– از رنگ نارنجی و پرتقالی برای بهبود ریه ها و افزایش سطح انرژی استفاده می شود.
– اعتقاد بر این است که رنگ آبی بیماری ها را تسکین می دهد و درد را درمان می کند.
– تصور می شود سایه های نیلی مشکلات پوستی را کاهش می دهد.

تحقیقات مدرن در مورد روانشناسی رنگ

اکثر روانشناسان رشته رنگ درمانی را با بدبینی نظاره می کنند و خاطرنشان می نمایند که تأثیرات ظاهری رنگ اغلب بسیار اغراق آمیز بیان شده است.
از انجایی که رنگها در فرهنگهای مختلف معانی گوناگونی دارند تحقیقات در بسیاری از موارد نشان داده است که تأثیرات تغییر دهنده رنگها بر خلق و خو ممکن است موقتی باشد.

یک اتاق آبی ممکن است در ابتدا احساس آرامش ایجاد کند ، اما بعد از مدت کوتاهی اثر این احساس ممکن است از  کاملا بین برود.
با این حال ، تحقیقات روانشناسی موجود نشان داده است که رنگ ها می توانند از طریق روش های متفاوت و شگفت آوری بر روی افراد تأثیر بگذارند.

– در یک مطالعه ، قرص های دارونما با رنگ گرم نسبت به قرص های دارونما با رنگ های سرد تاثیر گذارتر گزارش شده اند.
– با توجه به شواهد حکایت شده ، اگر چراغ های خیابان به رنگ آبی باشند در کاهش میزان جرم، بسیار تاثیر گذار هستند.
– رنگ قرمز باعث می شود افراد با سرعت و نیروی بیشتری بتوانند نسبت به حوادث واکنش نشان دهند و این پدیده می تواند در طی فعالیت های ورزشی بسیار مفید باشد.
– افراد با لباس های مشکی به احتمال زیاد ممکن است مورد قضاوت یا مجازات قرار بگیرند.

به عنوان مثال بازیکنان تیمی که رنگ تیره به تن دارند از کیفیت عملکردی ضعیف تری در ورزش برخوردار هستند.

آیا رنگها بر احساسات و شخصیت ما تأثیر می گذارند؟

رنگ می تواند بر عملکرد ما تأثیر  منفی یا مثبت بگذارد

مطالعات همچنین نشان داده است که برخی از رنگها می توانند در عملکرد افراد تأثیر منفی داشته باشند. در حالی که رنگ قرمز اغلب تهدیدکننده ، برانگیزاننده یا هیجان انگیز توصیف می شود در یک مطالعه نشان داده شده است که دیدن رنگ قرمز قبل از شرکت در آزمون ها و درحین آزمون ها می تواند به عملکرد افراد آسیب برساند.

از رنگ اتاق می توان برای برانگیختن حالات خاص روحی استفاده کرد. مانند؛ رنگ آمیزی یک اتاق خواب با رنگ سبز ملایم برای ایجاد خلق و خویی آرام و متعادل.

روانشناسی رنگ و ارتباط شخصیت افراد با رنگ اتومبیل آنها :

آیا رنگ محصولات خریداری شده توسط شما می تواند با نوع شخصیت شما ارتباطی داشته باشد؟ به عنوان مثال ، آیا رنگ اتومبیل خریداری شده شما می تواند به نوعی با برخی از ویژگی های اصلی شخصیت شما ارتباطی داشته باشد؟

پاسخ این سوال مثبت است . ترجیحات رنگی شما برای خرید و استفاده از وسایلی که به رنگ خاصی هستند با شخصیت شما مرتبط می باشد. سایر عوامل مانند سن و جنسیت نیز می توانند در انتخاب رنگ توسط ما بسیار تأثیر گذار باشند.

سفید:

رنگ سفید می تواند احساس طراوت و تمیزی را به ذهن متبادر کند. این رنگ اغلب برای برانگیختن حس جوانی و مدرنیته در افراد استفاده می شود

سیاه:

غالباً رنگ سیاه را به عنوان یک رنگ “قدرتمند” توصیف می کنند. این موضوع می تواند دلیل این باشد که چرا محبوب ترین رنگ برای وسایل نقلیه لوکس سیاه است . مردم اغلب این رنگ را قدرتمند ، مرموز و حتی شوم توصیف می کنند.

روانشناسی رنگ  نقره ای:

این سومین رنگ محبوب برای وسایل نقلیه می باشد و با نوآوری و مدرنیته ارتباط مستقیم دارد. محصولات با تکنولوژی پیشرفته اغلب نقره ای رنگ هستند ، بنابراین این رنگ اغلب با چیزهای جدید ، مدرن و پیشرفته مرتبط است.

قرمز:

قرمز رنگ جسورانه و جلب توجه کننده ای است ، بنابراین ترجیح دادن این نوع اتومبیل ها به این معنی است که شما می خواهید تصویری از قدرت ، کنش و اعتماد به نفس را ارائه بدهید.

آیا رنگها بر احساسات و شخصیت ما تأثیر می گذارند؟

آبی:

مردم اغلب رنگ آبی را به عنوان رنگ ثبات و ایمنی توصیف می کنند. رانندگی با اتومبیل یا SUV آبی ممکن است نشانگر اعتماد و اطمینان شما از این نوع اتومبیل باشد.

روانشناسی رنگ زرد:

به گفته کارشناسان ، رانندگی با یک وسیله نقلیه زرد رنگ ممکن است به این معنی باشد که شما به طور کلی فرد خوشبختی هستید و شاید کمی بیشتر از یک فرد عادی برای ریسک پذیری آماده هستید.

خاکستری:

کارشناسان پیش بینی کرده اند افرادی که سوار اتومبیل هایی با رنگ خاکستری می شوند، تمایلی به برجسته شدن در میان جمع را ندارند.
البته ، انتخاب رنگ ما علاوه بر شخصیت ، اغلب تحت تأثیر عواملی از جمله قیمت ، سن ، شرایط اقلیمی و بسیاری از  موارد عملی دیگری است که نباید تاثیر آنها را در انتخاب رنگ ماشین نادیده گرفت.

ممکن است فردی در سنین جوانی رنگ های روشن تر و جلب توجه کننده را ترجیح بدهد؛ اما با افزایش سن به سمت رنگ های تیره تر گرایش پیدا کند .

افرادی که در آب و هوای گرم زندگی می کنند معمولاً وسایل نقلیه با رنگ روشن را نسبت به وسایل نقلیه با رنگ تیره ترجیح می دهند.  کارشناسان دریافته اند که اگرچه رنگ می تواند در احساس و عملکرد ما تأثیر بگذارد ، اما این تأثیرات تحت تأثیر عوامل شخصی ، فرهنگی و موقعیتی است. برای درک بهتر روانشناسی رنگ به تحقیقات علمی بیشتری در این زمینه نیاز داریم.

بنابراین در صورتی که مسئول مراقبت از یک بیمار یا سالمند یا کودک هستید لازم است از تاثیرات رنگها بر روحیه و خلق و خوی آنها اگاه باشید و نسبت به استفاده از رنگ ها در نوع پوشش یا حتی دکوراسیون اطراف شخص مورد نظر بیشتر حساس باشید .

آیا رنگها بر احساسات و شخصیت ما تأثیر می گذارند؟

 

اشتراک گذاری این مقاله در ...

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دوره‌ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x
()
x