logo
خودانتقادگری

فهرست مطالب

خودانتقادگری

خودانتقادگری

خود انتقادگری باعث می‌شود که شما دائما در حال ارزیابی خود باشید. این انتقادهایی که از خود می‌کنید اغلب منفی هستند و باعث بدتر شدن حال و تخریب هویت ارزشمند شما می‌شوند. در نتیجه اینگونه افراد در بیشتر مواقع به اختلال افسردگی شدید نیز دچار می‌شوند.

در این مورد باید به شما بگوییم نوعی خاص از افسردگی درونی در افراد خود انتقادگر وجود دارد که نشانه ها و اثرات آن انتقاد نابجا از خود می باشد. به طور کلی افرادی که به افسردگی مبتلا هستند تمایل بیشتری به خود انتقادی دارند. همچنین خود انتقادگری در وسواسی‌ها؛ استرسی‌ها؛ افراد کمال طلب؛ افرادی که اعتماد به نفس ندارند و… بسیار دیده می‌شود.

خود انتقادی در طول زمان هم به عنوان یک ویژگی شخصیتی و هم به عنوان یک اختلال شناخته می‌شود. اگر این خصلت در شما زیاد است؛ حتما برای بهبود آن از یک روانشناس مطمئن؛ مشاوره فردی دریافت کنید.

خود انتقادگری

خود انتقادگری مستلزم این امر می باشد که خود را مسئول هرگونه شکست در گذشته یا حال بدانیم. به طوری که علت هر رویداد منفی  را به خودمان نسبت دهیم. انتقاد از خود به عنوان یک ویژگی شخصیتی با چندین اثر منفی مرتبط می باشد. خود انتقادکنندگان عواطف منفی بیشتری را نسبت به دیگران تجربه می‌کنند، حمایت اطرافیان را سخت‌تر حس می‌کنند و حتی کمتر درخواست کمک می‌کنند.

اگر خود انتقادگری تبدیل به اختلال شود؛ آن وقت باید ریشه های آن را در مشکلات و آسیب های کودکی بررسی کرد. در ادامه علل و روش های درمان آن را به طور کامل برای شما شرح داده‌ایم.

عوامل تاثیر گذار در خود انتقادگری

طی تحقیقات به عمل آمده، والدینی که از شیوه‌های تربیتی محدود کردن یا طرد کردن استفاده می‌کنند؛ بیشتراز سایر والدین فرزندانی خود انتقادگر را پرورش می دهند. این کودکان به خاطر کارهای نادرستشان مدام تحقیر یا تنبیه شده و رفته رفته و به مرور زمان دچار خود انتقادگری خواهند شد.

در موارد شدید حتی آسیب به خود نیز وجود دارد. با دریافت خدمات مشاوره می‌توانید ریشه ها و علت واقعی این افکار را درک کرده و درمان کامل را از روانشناستان دریافت کنید.

خودانتقادگری

انواع خود انتقادگری

مقیاس سطوح خود انتقادی دو نوع خود انتقادی را می‌سنجد: مقایسه‌ای و درونی.

خود انتقادی مقایسه ای معمولا شامل مقایسه خود با دیگران و یافتن کمبودهای خود می باشد. افرادی که از این طریق از خود انتقاد می‌کنند اغلب به نظرهای دیگران نسبت به خود اهمیت بسیار زیادی می‌دهند و دیگران را از خود برتر و بهتر می‌دانند.
در خود انتقادی درونی فرد احتمالا نمی‌تواند مطابق با ایده آل‌ها یا استانداردهای شخصی خودش زندگی کند. یا این باور که به نحوی دچار کمبود یا نقص است او را آزار خواهد داد. شدت بالای این نوع خود انتقادگری فرد را از ریسک کردن یا باور به توانایی‌هایی خویش باز می‌دارد.

همچنین زمانی که افکار انتقادی به جای تمرکز بر یک رفتار خاص، به طور گسترده اعمال می‌شوند، تاثیر منفی بر روی سلامتی انسان می گذارند. بنابراین برای درمان این افراد، تلاش بر این است که ابتدا محدوده افکار انتقادی آنها تا حدودی کاهش یابد.

چگونه خود انتقادی سمی را تشخیص دهیم؟

خود انتقادگری می تواند به پذیرش اشتباهات کمک کند. به این شکل  احتمال بروز اشتباهات کمتر خواهد شد. اما همینطور امواج مداوم افکارمنفی و گفتگوهای درونی تند و زننده می‌تواند بر سلامت روان شما تاثیر بسیار بدی بگذارد.

داشتن خود آگاهی برای رشد و موفقیت ضروری است، اما با بررسی احساسات خودتان و صحبت با یک متخصص می‌توانید نسبت به طبیعی بودن آن اطمینان حاصل نمایید. برخی از نشانه های خود انتقادگری به شرح زیر می باشد:

۱- خود سرزنش گری بابت هر موقعیت ناخوشایند

۲- مقصر دانستن خود هنگام بروز هرگونه مشکل و اشتباه

۳- قدرت ریسک کردن در اینگونه افراد وجود ندارد

۴- عدم توانایی بیان عقاید خود

۵- مقایسه خود با دیگران

۶- به هیچ وجه از نتایج کار خود راضی نیست

۷- معیارهای دست نیافتنی و بسیار سخت تعیین می کند

۸- راضی نبودن از شرایط و از جمله (چه می شد اگر…) استفاده می کند

خودانتقادگری

۹- دائم از ظاهر خودش ناراضی است

۱۰- همه کارها را می خواهد خودش انجام دهد و از کسی کمک نمی گیرد

۱۱- افکار مداومی درباره آزار و آسیب به خود دارد

۱۲- پدر و مادری دارد که زیاد انتقاد می کند

۱۳- وقت زیادی صرف تحلیل اشتباهاتش می کند

۱۴- بخشیدن اشتباهات خودش برایش دشوار است

۱۵- تقریبا هیچ جا از خودش تعریف نمی کند

۱۶- اگر کسی از او تعریف کند، مقاومت کرده و آن را نمی‌پذیرد

۱۷- ارزش ها در دو گروه سیاه و سفید طبقه بندی می شوند

اثرات منفی انتقاد زیاد از خود

در اینجا با چند مثال  به شما نشان می‌دهیم که خود انتقادگری چقدر می تواند بر سلامت روان شما تاثیرگذار باشد.

(تاثیر بر روابط شما با دیگران) : وقتی تنها به افکار منفی می‌اندیشید و صحبت می‌کنید، این افکار بر اطرافیان شما بسیار تاثیر می‌گذارد. ممکن است روابط شما سخت‌تر شود و شروع به کناره گیری از ارتباطات خود کنید.

(تاثیر بر اشتها): وقتی عزت نفس پایینی دارید، از همه چیز در مورد خود انتقاد می‌کنید. به همین دلیل بسیاری از افراد خود انتقادگر احساس تنهایی می‌کنند و همین امر موجب پرخوری این افراد خواهد شد.

(احساس گناه می کنید):  انتقاد از خود موجب مقایسه خود با دیگران می‌شود و همینطور مانع از فرصت‌ها برای بهبود خودتان خواهد شد. با فکر کردن به گذشته و نقص‌های‌تان شروع به کاهش رشد شخصی خود و در نتیجه گناهکار دانستن خود می نمایید.

خودانتقادگری

راه های غلبه بر خود انتقادگری

هر روز به راه‌هایی فکر کنید که بتوانید با خودتان مهربان‌تر باشید. این محبت‌های کوچک ممکن است در کوتاه مدت تاثیری بر شما نداشته باشند، اما با گذشت زمان تغییر را در عادت های جدید خود خواهید دید. فهرستی از ویژگی‌ها و مهارت های شخصی مورد علاقه تان بنویسید و به این فکر کنید که چگونه می‌توانند به شما کمک کنند تا علایق خود را دنبال کنید.

هر روز مراقب افکار، احساسات و عکس العمل های خود باشید و پیشرفت های خودتان را یادداشت کنید. اگر می‌ترسید که منتقد درونی خود را ساکت کنید لازم نیست این کار را به تنهایی انجام دهید. روانشناسان برنامه هایی را برای شما ایجاد می‌کنند تا شما به راحتی به آن چیزی که می خواهید دست پیدا کنید.

خودانتقادگری

 

اشتراک گذاری این مقاله در ...

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دوره‌ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x
()
x