10 نشانه کمال گرا بودن

فهرست مطالب

10 نشانه کمال گرا بودن

10 نشانه کمال گرا بودن

کمال گرایی یکی از آن دسته مشکلاتی است که بیش‌تر افراد به گونه ای با آن دست و پنجه نرم می‌کنند. اما از چگونگی آن اطلاعی ندارند. کمال گرایی به شکل بیمارگونه آن یعنی داشتن معیارها و خواسته‌هایی در سطح بسیار بالا که غیر واقع گرایانه هستند و عملاً نمی توانند انجام بشوند. بنابراین فرد کمال گرا در مواجهه با شرایط متفاوت احساس گناه و شرم کرده و شروع به سرزنش خودش می کند.

معنای لغوی این کلمه یعنی این‌که شما برای رسیدن به بهترین خود در محدوده عقلانی و واقعیت تلاش می کنید. طبق این تعریف شما با آگاهی و اطلاعات درست و بیشتر در مسیر حرکت می کنید. اگر هم شکست بخورید، دوباره تلاش می کنید تا اوضاع را در جهت بهبود اوضاع پیش ببرید.

فرد کمال گرا؛ همیشه برای بی عیب و نقص بودن تلاش می کند. این کار اغلب از طریق تایید نقص ها، تلاش مستمر برای کنترل موقیت ها، سخت کوشی یا انتقاد از خود و یا دیگران انجام می شود. اگر از خودتان می پرسید آیا کمال گرا هستید یا خیر؟ به احتمال زیاد، حداقل تا حدی کمال گرا می باشید.

حتی احتمال سرمایه گذاری روی هویت کمال گرایتان نیز وجود دارد. چون کلمه کمال، بار معنایی مثبتی دارد.

مشکل کمال گرایی و دلیل اینکه می خواهید بدانید آیا دارای صفات کمال گرایی هستید یا خیرر؟ این است که افراد کمال گرا، در مقایسه با انسان های موفق؛ در نهایت به کامیابی کمتر و استرس بیشتری می رسند.کمال گرا بودن، رسیدن به کمال یا حتی تبدیل شدن به بهترین شخص ممکن را میتواند بسیار چالش برانگیزتر کند.

تمرکز زیاد از حد بر کنترل، مشخصه کمال گرایی ناسالم است.استرس برگرفته شده از کمال گرایی، باعث احساس اضطراب، عزت نفس پایین، اختلالات خوردن و خوابیدن می شود و رسیدن به اهداف را دشوار می سازد.

در ادامه این مطلب هر جا در مورد کمال گرایی صحبت می کنیم؛ منظورمان کمال گرایی غیرواقع گرایانه است. در حقیقت منظور ما کمال گرایی ای می باشد که باعث خود سرزنشی می‌شود.

10 نشانه کمال گرا بودن

چرا باید با کمال گرایی مقابله کنیم؟

در صورتی که کمال گرایی به عنوان یک خصیصه مثبت برای کسب انگیزه بیش‌تر استفاده می شود، می‌تواند سبب رشد و توسعه شخصیت  فرد بشود. اما کمال گرایی غیر واقع گرایانه می‌تواند زندگی را به ورطه نابودی بکشاند. کمال گرایی واقع گرایانه :

  • لذت از زندگی را از شما می گیرد.
  • اعتماد به نفس شما را از بین می‌برد.
  • انرژی و توانایی انجام کار را از شما می گیرد.
  • اشتیاق شما را برای تجربه های جدید می گیرد.
  • توانایی رشد و پیشرفت شما را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

چگونه می توان بر کمال گرایی غلبه کرد؟

۱) کمال گرایی را در خودتان تشخیص دهید.

بزرگترین مشکلی که بسیاری از افراد با آن دست به گریبان هستند این است که اغلب افراد نمی دانند که کمال گرا هستند. زیرا تصور می‌کنند که دلیل خواسته‌های درونی آن‌ها به این دلیل است که “استانداردهای بالاتری برای زندگی دارند و برای رسیدن به آن‌ها تمام تلاش خود را به کار می گیرند”.

شما می‌توانید برای تشخیص کمال گرایی خود به سوالات زیر پاسخ دهید:

  • آیا برای رسیدن به استانداردهای ذهنی خود با مشکل مواجه می‌شوید؟
  • آیا نرسیدن به استانداردهای ذهنی خود احساس ناکامی،افسردگی، اضطراب یا خشم دارید؟
  • آیا بیشتر استانداردهای تعیین شده توسط شما، از نظر دیگران بسیار سطح بالا هستند؟
  • آیا انجام دادن یک کار مشخص در یک بازه زمانی مشخص، برای شما دشوار است؟
  • آیا انجام کارهای خود را مدام به عقب می اندازید؟
  • آیا تصمیم گیری برای شما مشکل است؟
  • آیا از شکست خوردن واهمه دارید؟

در صورتی که پاسخ شما به سوالات بالا مثبت باشد، شما یک فرد کمال گرا هستید و باید آن را جدی بگیرید. برای رفع این مشکلات می‌توانید از کمک یک روانشناس استفاده کنید.

۲) بایدها را رها کنید.

برای این کار شما باید در طی روز جمله هاییکه عبارت باید را دارند و به ذهنتان می آیند را بنویسید. پس از آن می‌توانید بررسی کنید که در طی یک روز، چند تا باید برای رفتار و تصمیم های خود استفاده می کنید؟ به عنوان مثال برخی از این بایدها عبارتند از :

باید درس بخوانم، باید کار خوب پیدا کنم، باید اول شوم، باید خیلی ورزش کنم و باید…

وقتی شما بایدهای زیادی برای خودتان تعیین می کنید در واقع باعث ایجاد ترس، مقاومت و بی حرکتی در خودتان می شوید. بنابراین هرگاه جمله ای باید داری به ذهنتان رسید، سریع به جای آن از خود بپرسید “من چه احتیاج و خواسته واقعی دارم؟ ”

بنابراین می توانید به خود بگویید “من نیاز دارم که کار بهتری پیدا کنم” یا “خواسته و آرزوی من پیدا کردن یک کار بهتر و مناسب تر می باشد.”

این روش فکر کردن سبب می شود که شما راحت تر بتوانید به دنبال شغل بهتر  و مناسب تر بگردید. تایید این جمله بیشتر بر نیازها و احتیاجات شما است تا ترس ها و نگرانی ها، به همین دلیل به شما انگیزه بیش‌تری برای حرکت رو به جلو می‌دهد.

10 نشانه کمال گرا بودن

۳) فرق بین تلاش زیاد کردن و کمال گرایی را یاد بگیرید.

تلاش سالم، تلاشی است که شما را برای رسیدن به بهترین‌ها سوق می‌دهد. زیرا باعث می‌شود شما از خودتان راضی باشید و مطمئن شوید که همیشه می‌توانید به سمت بهتر شدن و رسیدن به اهدافتان حرکت کنید.

اما کمال گرایی، یک احساس ذهنی است که به شما می گوید نه شما و نه هیچ چیز دیگر به اندازه کافی خوب نیستید. به عبارت دیگر شما فکر می کنید حتما باید به استاندارد بسیار بالایی که تعیین کرده اید برسید تا حس خوبی داشته باشید. بنابراین از انگیزه و امید شما کم می کند.

۴) اهداف خود را براساس واقعیت انتخاب کنید.

دستیابی به اهدافی که افراد کمال گرا تعیین می‌کنند، هیچوقت ممکن نیست. به همین دلیل باعث می‌شود که این افراد به مرور زمان عصبانی و درمانده بشوند. زیرا تلاش برای رسیدن به اهداف تعیین شده بی‌نتیجه به نظر می‌رسد.

و اما حالا راه حل چیست؟

باید اهداف واقعی ای را انتخاب کنید که قابل دستیابی هستند. پس از رسیدن به یک هدف، هدف واقعی بعدی را کمی سخت تر انتخاب کنید. به این ترتیب شما رشد و پیشرفت خواهید کرد.

۵) از مسیر لذت ببرید

اگر شما کمال گرا هستید، تنها مقصد برای شما اهمیت دارد و تمام تمرکز شما روی مقصد می باشد. بنابراین از مسیر لذت نمی‌برید. اگر کمال گرا هستید :

  • اگر شما شغل خودتان را دوست ندارید و راضی نیستید، نمی‌توانید از درآمد و کارهایی که به واسطه می توانید انجام دهید لذت ببرید.
  • اگر هنوز نمی توانید مانند موسیقی‌دان های مشهور قطعات را بنوازید. بنابراین نمی‌توانید از نواختن قطعاتی که به خوبی یاد گرفته اید نیز لذت ببرید.
  • اگر امروز نتوانستید ورزش کنید، از پیاده روی حتی کوتاه مدت هم نمی‌توانید لذت کافی ببرید.

بنابراین نباید در هیچ شرایطی اجازه دهید که کمال‌گرایی زندگی شما را تحت تاثیر خودش قرار بدهد و خراب کند.

نشانه های کمال گرا بودن

انتقاد از خود

آیا خود را برای هر موقعیتی که پیش می آید سرزنش می کنید؟ “من باید بهتر می شناختم.” “من خیلی اضافه وزن دارم.” “چطور توانستم اینقدر احمق باشم؟” “همه اش تقصیر من است.” “موهای من آشفته است.” “من وقت کافی را با دوستانم نمی گذرانم.”

این غرغرهای داخلی سمی از خودتان، فقط به عنوان مسیر مستقیم مارپیچ رو به پایین یعنی افسردگی عمل می کند.

ارزش شخصی شما بر اساس دستاوردها و عملکردتان است.

آیا شما اغلب متوسط بودن را با حقارت یکی می دانید؟ اگر شما تا 25 سالگی مدیرعامل شرکت نشده اید یا افتخار آفرین کارمند ماه (تمام 12 ماه سال نبودید و یا کاپیتان تیم انتخاب نشده اید، آیا کاملاً شکست خورده اید؟ این تصوری است که افراد کمال گرا همیشه دچار آن هستند و اگر در موقعیت متوسطی قرار بگیرند کاملا احساس شکست می کنند.

10 نشانه کمال گرا بودن

مقایسه دائمی خود با دیگران

آیا دائماً خودتان را در نمرات، خانه، ماشین، وسایل مادی، ظاهر بدنی یا شغل خود با دیگران مقایسه می کنید؟ مقایسه، دزد شادی است. این تمرین یک بلیط حرفه ای یک طرفه برای کاهش عزت نفس است.

دائما کارهایتان را به تاخیر می اندازید.

شما یک معطل دائمی هستید. آیا ترس از انجام یک اشتباه شما را از شروع کردن باز می دارد؟ اگر نمی توانید آن را به طور کامل انجام بدهید، چرا حتی به خودتان زحمت دهید، درست است؟ آیا فکر اینکه نمی توانید کار را بدون زحمت انجام دهید شما را می ترساند؟ اگر چنین است، کمال گرایی در بازی است.

برای اتمام کارها زمان زیادی صرف می کنید.

آیا زمان زیادی را صرف پروژه یا کاری می کنید که باید 15 دقیقه طول بکشد؟ آیا تا به حال بیش از حد ایمیل ها ، تکالیف ، اوراق را برای اشتباهات املایی بررسی کرده اید؟ چند بار برای اصلاح یا بهتر کردن کارها، آنها را تکرار نموده‌اید؟ یک بار ، دو بار ،… شاید سومین بار؟

به سختی استراحت می کنید.

حتی زمانی که بالاخره وظیفه شماره 452 روز را از برنامه روزانه خودتان حذف کردید، وقتی زمان آن است که قلم را زمین بگذارید احساس گناه یا بی قراری می کنید.

صرف زمان زیاد برای رسیدن به اهداف شخصی

دوستان ، خانواده یا شرکا از شما برای گذراندن وقت با هم منصرف می شوند؛ زیرا می دانند پاسخ این است “من نمی توانم ، امشب کار دارم”. یکی از نشانه هایی که نشان می دهد کمال گرایی شما آسیب شناختی است این است که ساعت های طولانی برای رسیدن به اهداف تان، ناگزیر شما را از آنچه که دوست می دارید دور می کند.

هیچ وقت کاملا خوب نیستید.

نه به اندازه کافی باهوش ، به اندازه کافی ورزشکار ، به اندازه کافی زیبا ، نه به اندازه کافی لاغر ، به اندازه کافی بلند پروازانه؟ متأسفانه ، این باورهای ناسازگار از تجربیات دوران کودکی از همنشینی با اعضای خانواده، مربیان، همسالان، معلمان و غیره نشأت می گیرد و در نتیجه به عنوان سوختی است که کمال گرایی را حفظ می کند.

صفر و صد هستید. یا همه یا هیج

اگر در یک امتحان 19 می گرفتید، آیا ساعت ها روی “فاجعه” می ماندید؟ شاید حتی روزها؟ این سبک افراطی از تفکر (اغلب با تفکر افسردگی همراه است) مهم است که به یاد داشته باشید که زندگی به طور کلی به صورت مطلق عمل نمی کند. مردم به ندرت «همیشه این» یا «هرگز آن» هستند. موقعیت ها به ندرت، کامل یا یک فاجعه کامل می باشند.

 

10 نشانه کمال گرا بودن

 

اشتراک گذاری این مقاله در ...

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دوره‌ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x
()
x