logo
تربیت عاطفی فرزند3

فهرست مطالب

تربیت عاطفی فرزند3

تربیت عاطفی فرزند3

عوامل تربیت عاطفی فرزندان از دیدگاه امام رضا (ع)

ص) حسن رفتار در خانواده

خانواده کانونی میباشد که هرچه باصفا و گرم تر باشد، زندگی شیرین تر و توفیقات انسان بیشتر گردد. امام رضـا (ع) در سخنی نورانی هم به حسن اخلاق و رفتار در خانواده سفارش کرده و هم از این نوع اخلاق و رفتار خویش با همسرشان خبر داده اند, می‌فرمایند:)حسن الناس یمانا)حسنهم خلقا و الطفهم باهله و)نا)لطفکم بأهلی؛ کـسی کـه ایمانش برتر از دیگر افراد میباشد، اخلاقش نیکوتر و به خانواده اش مهربان تر میباشد و اینجانب نسبت به خانواده خویش مهربان ترم.

با تقویت دیدگاه مثبت بین پدر و مادر و عملیاتی کـردن آن هـا در ابراز و رفتارها، فرزندان تحت تأثیر قرار میگیرند و شخصیت عاطفی شان درزمینه مثبت نگری نیز رشد مییابد؛

ازاین رو، فرزندان به پدر و مادر، مربیان، مـعلمان و دوسـتان باتقوا اعتماد می نمایند و از رفـتارهایی چـون غیبت، تهمت، استهزا و هر نوع رفتارهای ضد اخلاقی که منشأ همه آنان سوءظن میباشد، مصون میمانند.

ع) هدیه دادن و تشویق

تشویق و کادو دادن در تربیت کـودک بـسیار مؤثر میباشد . چنانچه بـه جـا و مطلوب باشد در فرزندان انگیزه ایجاد می نماید و آن‌ها‌را برای اجرای کارهای بزرگ تر آماده میسازد.

درواقع تشویق زبان پیشرفت و موفقیت آن هاست. به این جهت این‌راه نیز موردتوجه حضرت رضـا (ع) بـود. زکریا بن آدم می‌گوید: خدمت امام بودم حضرت جواد (ع) را نزد ما آوردند. وی که کودکی چهارساله بود رو به آسمان کرد و به تفکر فرو رفت.

امام به وی فرمود: جانم به فدایت، در چـه زمـینه ای انـدیشه میکنی؟ فرمود در آنچه نسبت به مادرم فاطمه (س) انجام داده اند. به خداوند قسم آنان‌را از قبر بیرون مـی آورم، می سوزانم و خاکسترشان را به دریا می ریزم.

امام در مقابل این کـار نـیکویش اورا بـه خویش نزدیک کرد اورا بوسید و فرمود پدر و مادرم به فدایت تو برای امامت شایستگی داری.

کادو و تـشویق از کـارهای نیکو ای میباشد که اثرهای مثبت و ارزنده ای در رابطه های عاطفی بر جای میگذارد.

افـراد اعـم از والدیـن، همسر. فرزند به مناسبت های متفاوت بایستی بدین کار مهم دقت نمایند. بااینکه نـوع تشویق و هدایا برای اشخاص از نگاه سنی، جنسی و میزان ارزش متعدد میباشد، البته آنچه مـهم میباشد، نفس کار اسـت کـه به رشد بعد عاطفی اشخاص مدد می‌رساند و باعث جلب دوستی و علاقه مندی بیشتر بین آن‌ها می گردد.

قطعا، اینگونه تعاملی سبب ارتقاء عشق دربین پدر و مادر و فرزندانشان می‌گردد، چون اشخاص عشق و محبت درونـی شان را با کادو دادن به همدیگر ابراز می نمایند که در نوع خود ارزشمند و درخور توجه میباشد و در پرورش شخصیت مطلوب عاطفی آن‌ها مؤثر میباشد.
همینطور کادو را مایه سعادت و خوشبختی عموم دانـسته بـه نقل از رسول (ص) میفرمایند: همواره امتم خوشبخت اند! تاوقتی‌که با یکدیگر دوستی بورزند و به هم کادو بدهند.

تربیت عاطفی فرزند3

تربیت عاطفی فرزند3

شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر از مقالات ما, به وب سایت آقای دکتر حمید صادقیان مراجعه نمایید.

ه) ارائه الگو شایسته

از شایسته ترین عامل های مؤثر در تربیت عاطفی، اخلاقی، روانی و اجتماعی فـرزند الگـودهی میباشد.
پدر و مادر اولین الگوهای تربیتی فرزندان اند و مسئولیت های دشواری دراین مورد بر عهده دارند؛ مسئولیتی که سبب پرورش و شکوفایی عاطفه ها و فضیلت ها اخلاقی خویش و درپی آن فرزندانشان می گردد.

پدر و مادر بـا ایـن مسئولیت بایستی نمونه اشخاص با تقوا و شایسته باشند و خیر و خوبی ها را برای فرزندان، در عمل به نمایش بگذارند تا امیال فطری آن‌ها به رفتارهای لایق و نیک از حالت بالقوه به فعلیت برسند؛

زیـرا اگـر پدر و مـادر بدین نکته دقت نـکنند، نـه تـنها زندگی شخصی خویش را با ناپاکی می آلایند، زندگی توام با ناشایستگیها برای فرزندان خویش رسم خواهند کرد.

شرط اصلی در‌این اثـرگذاری بـرخورداری والدیـن از شخصیت مناسب و انجام رفتارهای ارزشی میباشد؛ چراکه بـدون آن نـمی توانند این نقش را داشته باشند. در این مورد هر چه پدر و مادر در‌این الگو کمال بیشتری داشته باشند، معیار تأثیر و قـدرت نـفوذ آنـان در فرزندان بیشتر میباشد.

علاوه بر کمال، جامعیت الگوها نیز سـهم وافری در‌این اثرگذاری دارد؛ یعنی چنانچه پدر و مادر هم در بعد های متفاوت صلاحیت داشته باشند و هم از هر لحاظ در‌حد اعلایی از ویـژگی هـا بـاشند، جاذبیت و تأثیر بیشتری خواهد داشت.

هماهنگی بین افعال و گفتار پدر و مادر الگـو نـکته دیگری میباشد که بسیار دارای اهمیت میباشد درحالی که هماهنگ نبودن آنان سبب به دوگانگی در رفـتار تربیتی خـواهد شد؛

بدین ترتیب الگو با تقوا بودن پدر و مادر، از مهمترین و اثربخش ترین شیوه های یـادگیری و اجـتماعی شـدن فرزندان در تربیت عاطفی و مناسب دینی میباشد.

فرزندان به جهت آمادگی ذهنی، سادگی و بی آلایـشی روحـی، پاکـی سرشت و انگیزه گرایشی شدید به تعیین معیار در زندگی خویش دارند و در اولین قدم والدین را سـرمشق خـویش قرار میدهند و در صورت سزاوار نبودن الگو و فقدان رابطه های عاطفی در بین پدر و مادر بـر شـخصیت فـرزندان اثری ناخوشایند میگذارد.

 

وب سایت آقای دکتر حمید صادقیان

اشتراک گذاری این مقاله در ...

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دوره‌ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x
()
x