اطاعت زن از مرد
اطاعت زن از مرد
پرسش
با قدرتی که پروردگار در دین برای مرد گذارده زن رو مجبور به اطاعت میکنن، اینجا ظلم به زن نیست؟ منظورم کارهای حرام نیست افعالی ک جنبه حیث فردی داره. چنانچه گوش نکنی برچسب میزنن که فرمانبردار شوهر نیستی و ولایت پذیری نداری. این مواقع حالم از زن بودن و زیر دست بودن خودم بهم میخوره.
جواب
با توجه به آن که هر اجتماعی هر چند کوچک, بایستی دارای رئیس و مسؤولی باشد, خانواده نیز – که سنگ زیرین اجتماع و هسته اولیه آن میباشد – از این قاعده جدا نیست و در نظام خانوادگی اسلام, مسؤولیت اداره و تأمین نیازمندی های خانواده, بر دوش مرد گذاشته شدهاست; لیکن این به معنای حاکمیت وی بر زن نیست; بلکه نوعی مسؤولیت میباشد.
در موارد زیر خارج شدن زن از خانه نیاز به اجازه شوهر ندارد:
الف ) خارج شدن برای یاد گرفتن معارف و واجبات و محرمات شرعی چنانچه که در خانه قابلیت و امکان یاد گرفتن نباشد.
ب ) خارج شدن برای درمان بیماری درحالتی که که قابلیت و امکان درمان در خانه نباشد.
ج ) برای فرار از خطر جانی, مالی, آبرویی.
د ) برای انجام واجبات عینی که موقوف بر خارج شدن میباشد مثل حج واجب یا این که نجات جان انسانی.
ه ) در صورتیکه ماندن در خانه سبب عسر و حرج غیرقابل تحمل باشد.
و ) درحالتی که درضمن عقد وصلت با شوهر شرط کردهباشد که برای کار و امثال آن از منزل خارج گردد و شوهر هم شرط را پذیرفته باشد. ز ) مجبور باشد برای تأمین هزینه ها و زندگی از خانه خارج شود در شرایطی که که شوهر توان بر تأمین هزینه ها را ندارد و یا این که چنانچه توان دارد هزینه های زن را ندهد.
اما بایستی دقت داشت که موارد ذکر شده به عنوان قانون در شریعت نقل شده اند و در جایی که تفاهم و هم دلی و صمیمیت باشد در نظام خانواده نوبت به قانون نمیرسد.
در اصل اینگونه قانون هایی در زندگی زناشویی هنگام اختلاف ها بیان می گردد تا هرکدام از زن و مردی که با یکدیگر ناسازگاری دارند موظف به رعایت آن گردند و اختلاف شدت پیدا نکند.
در غیر این صورت زن و شوهر یک روح در دو بدن میباشند و از هر نظر غم خوار و دلسوز یکدیگرند و چه بهتر گفته اند که زن و شوهر شریک زندگی هم میباشند و دو مونس و شریک غمخوار بیشتر به ایثار و راضی نگهداشتن یکدیگر می اندیشند نه به حد و مرزهای رسمی و وظیفه های خشک.
این نکته را هم اضافه کنیم که خانم ها در محیط منزل مسئولیت خانه داری -شیردادن و…را ندارند و حتی میتوانند در مقابل این امور از شوهر پول دریافت نمایند.
ولی همان طور که ذکر شد در محیط منزل که صفا و صمیمیت حاکم باشد زن و شوهر با رضا و تمایل حاضر به هرگونه ایثار و فداکاری نسبت به یکدیگر میباشند.
قرآن نیز دربارهی ارتباط عاطفی زن و شوهر میفرماید: «وَ مِن آیاتِه اَن خَلقَ لَکُم مِن انفُسِکُم اَزواجاً لِتَسکُنوا اِلَیها وَ جَعَلَ بَینَکُم مَودَّه وَ رَحمَة اِن فی ذلِک لایات لِقومٍ یَتفَکرون؛ از نشانه های وی این که همسرانی از جنس خودتان برای شما آفرید تا در کنار آنها آرامش یابید و میان شما مودت و بخشش قرار داد.
اطاعت زن از مرد
شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر از مقالات ما,به وب سایت آقای دکتر حمید صادقیان مراجعه نمایید.
درین کارها نشانه هایی میباشد برای گروهی که فکر می نمایند.» (روم، آیه ۲۱).ولی اینکه در فرهنگ و تمدن اسلام شرایطی برای تأمین نظر شوهر نقل شده است بر طبق اصول روان شناختی مرد و زن میباشد به نحوی که چنانچه نظر شوهر تأمین گردد وی حس مسؤولیت بیشتر می نماید و هر آنچه که درتوان دارد در دست خانواده اش میگذارد.
خواهر خوبم، به تجربه ثابت گردیده زنانی که مدتی ناسازگاری و حتی عرایض گاه نامعقول شوهر را تحمل کرده اند و به شوهر ثابت کرده اند پای بند زندگی میباشند و محیط زندگیشان آنقدر بشاش و آرامش بخش بوده که با رفتارشان به همسرشان قبولانده اند که در منزل آرامش بیشتر دارد و مورد اطاعت میباشد،
رفته رفته از هرگونه ناهنجاری و ناسازگاری مرد و صرف وقتش در خارج از منزل کم می نماید و حتی با زیاد شدن محبت و اعتماد به همسرش، مشکلاتی چون عدم اجازه و سختگیری یا این که بدخلقی حل می گردد.
البته رسیدن بدین شرایط مناسب نیاز به فرصت و تحمل یک دوران دارد. تحملی که متاسفانه در نسل جدید جوان ها امروزی کمرنگتر شدهاست درحال حاضر جوان های عزیز بایستی بدانند که شکیبایی و طاقت میباشد که در اکثری از موارد سبب شکوفایی گل تفاهم و توافق در زندگی زناشویی وی خواهد بود و اما لازم میباشد که در کنار این صبوری با تدبیر و نرم زبانی تلاش نمایند در فرصتی مطلوب و جوی آهسته صحبت دلشان را با همسرشان درمیان بگذارند و آرزوها و توقعاتشان را مطرح نمایند تا علاوه بر اینکه بیشتر با خصوصیات اخلاقی یکدیگر آشنا می گردند، مسئله های بروز سوء تفاهم ها و ناراحتی ها هم از میان برود.
و کلام آخر
پیامبر خداوند صلی الله علیه و آله و سلم از بیرون رفتن زنان از منزل بدون اجازه شوهر نهی کردند، در شرایطیکه زن بدون اجازه و رضای شوهر بیرون برود تمام فرشتگان عرش و هر جن و انسی که بر او می گذرد لعنتش می نمایند تا به منزل بازگردد.
امام صادق علیه السلام میفرماید: مردی از انصار به سفر رفت و به همسرش تأکید کرد تا من برنگردم از منزل خارج نشو، پدر آن زن در روز ها مسافرت شوهرش مریض شد، زن کسی را نزد پیامبر حق فرستاد،
و اجازه عیادت خواست فرمود از شوهر اطاعت کن و در منزل بنشین، حال مریض سنگین شد باز پیام داد اما پیامبر اسلام همان پاسخ را داد، پدر از جهان رفت، زن قاصدی نزد رسول فرستاد، که برای نماز به جنازه پدر بروم حضرت همان پاسخ را داد، پدر را به خاک سپردند و زن در منزل ماند، فرستاده پیام دادند، ای زن آفریدگار بپاس این فرمانبرداری از شوهرت، پدرت و تورا آمرزید.
وب سایت آقای دکتر حمید صادقیان